Mentale knipbeurt

We waren er! Terschelling tijdens Oerol met ons tentje op camping Staatsbosbeheer West. We zouden er één nachtje zijn. Zou het gaan werken? Zouden mensen het willen? Zouden ze het snappen? Zouden we afspraken kunnen plannen op deze korte termijn? Zouden ze…..veel vragen en twijfels.

Ongeveer anderhalve maand geleden tijdens een Mindfoolnessvoormannen sessie ontstond het idee om op Oerol Mentale Knipbeurten te gaan aanbieden. Tijdens een Mentale Knipbeurt kom je in een pop-up kapperszaak met een daadwerkelijk probleem of dilemma. Je wordt door een ”kapper” en een ”andere klant” in de stoel naast je gecoacht. De kapper is de coach, de andere klant luistert mee, reflecteert en bemoeit zich continu (en bladert in de Panorama of Privé). Samen brengen ze je in beweging door een coaching met warmte, humor en provocatie, de Mentale Knipbeurt. Deze duurt maximaal 15 minuten en we garanderen dat je in beweging gaat komen. We sluiten af met het opstellen van een contract waarin een concrete afspraak tot beweging staat.

We struinden over de camping met flyers om mensen aan te spreken, iedereen begon direct te lachen als we het over de Mentale Knipbeurt hadden. Bijna iedereen begreep ook direct wat de bedoeling was. Wel maakten we duidelijk dat het geen act is, maar een professionele coaching. Een enkeling vroeg of we ook daadwerkelijk aan hun kapsel zouden zitten….We vroegen mensen afspraken te maken door ons een appbericht te sturen. Nu maar afwachten……. De appjes kwamen, een tiental afspraken voor een Mentale Knipbeurt, top!

De problemen en dilemma’s waar mensen mee kwamen waren oprecht. Zaken als echtscheidingen, narcistische partners, scheve werk-privé balans, te weinig grenzen aangeven, geen partner kunnen vinden, overbelasting en overschrijding van eigen waarden door teveel aanpassen aan de norm. Problemen die zorgen voor onzekerheid, stress, geen keuzes durven maken en verlies van zelfvertrouwen. Nou, daar kunnen we wel wat mee! Beetje bijpunten, permanenten, gladstrijken of radicaal wegscheren!

De reacties na afloop waren ook mooi: ”In zeer korte tijd kwamen jullie direct tot de kern”. ”Ik had niet verwacht dat jullie zover zouden komen”. ”Ik ga hier direct mee aan de slag”. ”Ik heb heerlijk gelachen en dat relativeert”

Vooraf hadden we onze twijfels. Op Oerol zijn mensen eruit, voor hun plezier en ontspanning. Ze lopen op slippers, zitten voor hun tentje of camper en worden benaderd voor een coaching. Het aanbieden van de flyers was een heel leuk begin, mensen werden nieuwsgierig, nodigden ons uit voor een biertje, waren oprecht geïnteresseerd en verwonderd, vroegen of we ook op andere festivals willen staan et cetera. Het was mooi weer, zelf waren we relaxed en benieuwd. Ook het doen van de knipbeurten was geweldig. We raakten telkens beter op elkaar ingespeeld. En klanten ervoeren het als veilig, professioneel en ook luchtig. We hebben prachtige contracten afgesloten en mensen in beweging kunnen krijgen.

Mooi om te zien dat een soort pop-up concept werkt. De setting werkte ook goed, in de buitenlucht, mensen die langs lopen (maar geen pottenkijkers), op een krukje en een spiegel. We wisten direct een veilige omgeving te creëren. De mensen worstelden met echte problemen en dilemma’s, er kwamen emoties, er werd gehuild en gelachen. En iedereen (op eentje na) vertrok met een contract op zak.

We zijn heel erg enthousiast en geïnspireerd, hebben onze ideeën verder aangescherpt en over vier weken staan we op een ander festival met de Mentale Knipbeurt! We hopen je snel te zien.

Eén antwoord op “Mentale knipbeurt”

  1. Prachtig, een hele goeie zet, benaderen in een schijnbaar ontspannen omgeving, en bereid zich te geven. Er is behoefte aan, klankborden en aanspreken op wat je bind, vasthoud, belemmerd. Leuk te lezen. Ga vooral door zou ik zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *